Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανία, δίκη της ΑΤΙΚ. Αποκαλύψεις για βασανισμό του Μεχμέτ Γιεσίλτζαλι!

Συνεχίζεται η δίκη των δέκα μελών της ΑΤΙΚ, που συνελήφθησαν, στις 15 Απρίλη του 2015, σε χώρες της Ευρώπης, σε μια συντονισμένη επιχείρηση της Τουρκίας και της Γερμανίας. Μια δίκη που είναι γνωστή στην κοινή γνώμη ως «η δίκη των κομμουνιστών». Στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κομμουνιστών που δικάζονται με το άρθρο 129/b του γερμανικού ποινικού κώδικα, προστίθενται και βασανιστήρια. Στην 34η δικάσιμο αποκαλύφθηκε από τους δικηγόρους και τις οικογένειες ότι οι δικαζόμενοι σε όλο το διάστημα της κράτησής τους, από τη μέρα της σύλληψης στην απομόνωση, υπέστησαν πολλά βασανιστήρια.

Προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σείτ Αλί Ουγούρ κατέθεσε μια αναφορά, όπου αποκαλύπτει ότι ο Μεχμέτ Γιεσίλτζαλι όταν μεταφέρθηκε στην φυλακή, μετά την 30η ακροαματική διαδικασία, υπέστη βασανιστήρια. Ο Σείτ Αλί Ουγούρ, στην αναφορά του, σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες των δικηγόρων μου, ο φίλος μου υπέστη βασανιστήρια. Με την βία κρατήθηκε και επιτηρήθηκε για 24 ώρες γυμνός στο κελί. Επειδή αρνήθηκε να βγάλει τα ρούχα του, γρονθοκοπήθηκε και δεν του δόθηκαν τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει. Αυτό είναι μια απανθρωπιά και το όνομά της είναι βασανιστήριο. Καταγγέλλω τους βασανιστές του Μεχμέτ. Αυτήν την επίθεση την αντιλαμβάνομαι σαν επίθεση σε όλους αυτούς που κρατούν μια αξιοπρεπή στάση και όχι μόνο σαν μια επίθεση κατά του Μεχμέτ. Αυτοί που το έκαναν εγκληματούν ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβαίνουν τους ισχύοντες νόμους της Γερμανίας. Οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια στους δικαζόμενους επαναστάτες είναι γνωστοί. Καλώ το δικαστήριο να πάρει θέση για τα διαπραχθέντα βασανιστήρια».

Αμέσως μετά, ζήτησε τον λόγο η κατηγορούμενη γιατρός Μπουγιουκαβτζί. Στην ομιλία της, είπε: «Αξιότιμε πρόεδρε, στην ακροαματική διαδικασία της 9ης Δεκέμβρη, ο Μεχμέτ Γιεσίλτζαλι, μετά από ένα σημείο, ζήτησε διακοπή της διαδικασίας, επειδή δεν αισθανόταν καλά. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα και μετά από έλεγχο της εισαγγελίας ειπώθηκε ότι πρέπει να κάνει την απαραίτητη θεραπεία του. Αυτό που θεωρείται ως ιατρικό κέντρο στις φυλακές Stadelhaim έχει περιορισμένες ιατρικές επιλογές. Αν και η εισαγγελία γνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση, απαντά ότι θα τελειώσει γρήγορα. Όπως φαίνεται, η κατάσταση της υγείας μας δεν ενδιαφέρει καθόλου την εισαγγελία […]». Πριν τελειώσει την αναφορά της, παρενέβη ο πρόεδρος και της αφαίρεσε το δικαίωμα λόγου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού ανακοίνωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι μετά την αίτηση των δικηγόρων του Γιεσίλτζαλι άρχισαν οι έρευνες από τους αρμόδιους υπαλλήλους, αμέσως διέκοψε την διαδικασία αιφνιδιάζοντας τους δικηγόρους και τις αντιπροσωπείες των παρατηρητών. Οι εκπρόσωποι της διεθνούς επιτροπής αλληλεγγύης στην ΑΤΙΚ που παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν την αναγκαιότητα να τοποθετηθεί το δικαστήριο απέναντι σ’ αυτή την απάνθρωπη στάση.